practice

Boşanmada Tazminat

Anlaşmalı Boşanmada Tazminat

Anlaşmalı boşanmalar boşanmanın tüm sonuçlarında eşlerin uzlaşma sağladıkları ve bu uzlaşmalarını yazılı bir protokol ile beyan ettikleri boşanma davası türüdür. Anlaşmalı boşanmada tazminat diğer hukuki sonuçlar gibi protokol içerisinde yer almalıdır. Bu boşanma türünde eşler tazminat miktarına kendileri karar verirler ve hakim protokol içerisinde yer alan maddi ve manevi tazminat miktarına müdahalede bulunmaz. Eşler anlaşmalı boşanmalarda tazminat hususunda uzlaşmış ve tazminatın hangi şekilde ödeneceğini açıkça belirtmiş olmalıdır. Anlaşmalı boşanmalarda kusur aranmadığından taraf için tazminat alma şartı bulunmaz. Anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde eşlerin uzlaştıkları tazminat miktarını belirtmeleri gerekir.

Çekişmeli Boşanmada Tazminat

Çekişmeli boşanmalar anlaşmalı boşanmalardan farklı olarak boşanmayı getiren olayların ispatının gerekli olduğu boşanma türüdür. Bu boşanma türünde tarafların boşanmayı getiren olaylardaki rolleri tespit edilerek hangi eşin ne ölçüde kusurlu olduğu ortaya çıkarılır. Çekişmeli boşanmalarda kusur oranları, boşanmalarda tazminat alınıp alınamayacağının belirlenmesi açısından gereklidir. Gerek maddi gerekse de manevi tazminat için eşlerin boşanmayı getiren konulardaki kusurları saptanmalıdır.

Boşanmada Maddi Tazminat

Evliliğin yasal olarak sonlandırılması sürecinde açılacak boşanma davası içerisinde eşinden daha az kusura sahip ya da kusursuz olan kişi, maddi tazminat talep edebilir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu maddi tazminat alınabilmesi için talep eden tarafın kusursuz ya da daha az kusurlu olması gerektiğine hükmetmiştir. Diğer yandan boşanma sonucu tazminat talep eden kişinin evliliğin sonlanması nedeniyle maddi bir kayba uğruyor olması gerekir.  Örneğin ev işleri ile ilgilenen ev hanımları maddi bir kazançları olmadığı için tasarruf yapma imkanına sahip değildirler. Bu durumda boşanma onlar için maddi anlamda bir kaybı ifade edecektir. Veya evlilik ile birlikte mesleğini bırakan, çalışma hayatına evlilik nedeniyle son veren kişiler boşanma sonucunda maddi kayba da uğradıkları gerekçesiyle boşanmada tazminat talep edebilmektedirler.

Boşanmada Maddi Tazminat Miktarı Nasıl Belirlenir?

Boşanma tazminatı talep edecek olan kişiler için maddi tazminat miktarı karşı tarafın ödeme gücü göz önünde bulundurularak talep edilmelidir. Maddi tazminat talep edilecek kişinin ödeme gücünü aşan bir tutarın talebi gerçekçi bir yaklaşım olmayacağı için hakim, talep edilen miktardan ziyade karşı tarafın ödeyebileceği bir tazminata hükmedecektir.

Boşanmada talep edilecek maddi tazminat miktarının düşük tutulması durumunda hakim karşı tarafın daha fazla ödeme gücüne sahip olduğu gerekçesiyle tazminat tutarını yukarı çekmez. O yüzden tazminat talep edilirken rasyonel davranmak gerekir.

Örnek: Boşanmada 750 bin TL maddi tazminat talep edilen kişinin 400 bin TL ödeme gücüne sahip olması durumunda hakim, ödeme gücünü göz önüne alarak talep edilenden daha düşük bir tazminata hükmeder. Fakat 750 bin TL talep edilen bir kişinin ödeme gücünün 1 milyon TL olması durumunda hakim talep edilenden daha yüksek bir tazminat tutarına hükmetmez.

  • Paylaş:

0 Yorum

Henüz onaylanmış yorum yok! Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.

Yorum Yaz